Poslanci Vašečka a Škripek odmietajú utajenú novelizáciu Trestného zákona

15.03.2013 Bratislava

Poslanci hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti Richard Vašečka a Branislav Škripek odmietajú utajený spôsob novelizácie zákonov najmä v otázkach, ktoré si vyžadujú celospoločenskú diskusiu. Takým prípadom je aj novelizácia Trestného zákona. Jednou zo závažných zmien v tejto novele je doplnenie osobitného motívu trestného činu o trestný čin spáchaný z dôvodu nenávisti pre sexuálnu orientáciu.
„Odmietam nenávisť a nenávistné konanie z akéhokoľvek dôvodu. Teda aj z dôvodu inej sexuálnej orientácie. Prekáža mi však spôsob, akým chce upraviť túto vec Ministerstvo spravodlivosti. Obávam sa, že motív nenávisti pre sexuálnu orientáciu bude v budúcnosti ľahko zneužiteľný na obmedzenie slobody prejavu, napríklad kriminalizovaním názorov odmietajúcich uznať iné sexuálne orientácie za normálne alebo nesúhlas s verejným homosexuálnym správaním.“ uviedol Richard Vašečka.
Poslanci preto predložia v druhom čítaní pozmeňujúci návrh tento bod vypustiť. Neprekáža im však samotné rozširovanie osobitných motívov trestných činov, ale spôsob, akým minister tento zákon novelizuje. „Ak vidíme potrebu rozširovať spektrum motívov páchania trestných činov z nenávisti, je potrebné rozbehnúť spoločenskú diskusiu a dosiahnuť čím širší konsenzus. Nesúhlasím s pridávaním takýchto kvalifikácii mimo pozornosti verejnosti v takejto dôležitej veci. Nie je dobré, ak zákony zaväzujúce všetkých občanov, prechádzajú bez povšimnutia, na základe lobbingu malej skupinky občanov, alebo len silou väčšiny v parlamente. Tiež je táto otázka citlivá z pohľadu demokracie a slobody prejavu. Budeme pridávať aj motív nenávisti voči cirkvi? V takýchto otázkach je potrebná čím širšia celospoločenská dohoda, inak zbytočne polarizujú spoločnosť,“ tvrdí Vašečka.
Jeho poslanecký kolega Branislav Škripek zdôrazňuje, že toto ustanovenie je skryté v zákone, pri ktorom je pozornosť verejnosti upriamená na zmenu trestnej sadzby užívateľov drog. „Doplnenie motívu z dôvodu nenávisti pre sexuálnu orientáciu prejde potichu, bez pozornosti, no má ďalekosiahly dopad na možnú kriminalizáciu názorov a presvedčenia jednotlivcov v našej spoločnosti. Som za vypustenie tohto bodu, zvlášť pre bizarnú súvislosť v akej je uvedený, teda že je to dôsledok plnenia úloh Koncepcie boja proti extrémizmu na roky 2011 až 2014. To považujem za bizarnosť, lebo na Slovensku neexistuje „hnutie prenasledovateľov homosexuálov“, to by bola extrémistická skupina. Odmietam nenávisť, ale určite chceme vytvoriť bezpečný priestor na to, aby každý rodič mohol otvorene vyjadrovať svoj nesúhlas s prejavmi inak orientovaných jedincov,“ dodáva Škripek.
 

Vyberte región